De eerste 7 leukste mijlpalen tijdens het eerste jaar van je baby!

1. De eerste glimlach

Het ontroerendste geluid van de hele wereld is de allereerste lach van jouw kindje. Dit is een prachtige mijlpaal die je voor altijd wil bewaren.

Je kan deze in de babykalender op de exacte datum vastleggen met een mijlpaalsticker maar er is ook ruimte voorzien om een foto van de eerste glimlach te bewaren. Voor altijd een mooie herinnering om te koesteren.


Er zijn 2 lachjes:

De reflexglimlach en de eerste echte glimlach.


Wat is het verschil?

  • De reflexglimlach: De eerste weken is de glimlach van je baby nog een reflex. Het ontstaat op een aangeboren, onvrijwillige en automatische manier omdat het iets is dat vooraf in ons is bepaald. De spier die verantwoordelijk is voor dit gebaar is de risorius-spier, die alleen aanwezig is bij de mens.

  • De eerste echte glimlach: De baby lacht voor de eerste keer tussen de 6e en 8e week na de geboorte. Maak je daarom geen zorgen dat je 6 weken oude baby nog niet glimlacht. Tot de 8e week kan je gerust zijn dat er niets aan de hand is. Sommige kinderen hebben ook iets meer tijd nodig dan andere kinderen. Met een glimlach zegt je kind dat ze je visueel zien en herkennen, wat ook laat zien dat de hersenen goed functioneren en zich goed ontwikkelen.


2. De eerste keer omrollen

Een reuzensprong in de ontwikkeling van je baby! De spieren van je baby zijn sterker geworden en kan zijn hoofdje optillen. Vanaf nu zal je baby meer gaan bewegen en de eerste stap naar omrollen zal er vrij snel komen.

Tussen de 4 en de 6 maanden begint je baby zich om te rollen.

Er zijn 2 verschillen van omrollen:

  • Van buik naar zijn rug

  • Van rug naar zijn buik

Maar de meeste baby’ s beginnen rond hun 6 maanden met omrollen.

Hou vanaf nu je kindje goed in de gaten op het verzorgingskussen of in zijn box of speelmat. Als je kindje dan gaat rollen kan je hem tegen houden. Of als je kindje met het mondje ergens tegenkomt kan je direct helpen.3. Recht zitten

En daar zit je opeens recht zonder dat je ondersteuning nodig hebt. Meestal leert je baby tussen de 6 en de 9 maanden om zelfstandig rechtop te zitten. De spieren zijn dan genoeg ontwikkeld om zijn lichaam omhoog te houden.

Dan is het moment aangebroken om gezellig op een speelmat samen te zitten, lekker knus voor de TV of samen een boekje kijken. Jij als mama hebt dan eventjes ook je handen vrij om niet constant hem terug te moeten recht duwen. In het begin zal je nog even moeten ondersteunen maar na een tijdje lukt dit helemaal vanzelf. Nu zal je baby doorgroeien om uiteindelijk te beginnen kruipen, staan en al lopend de speurneus uithangen in je huis.4. De eerste hap

Je baby maakt een reuzensprong in zijn ontwikkeling. Tussen de 4 en de 6 maanden begint je kindje met de eerste hapjes. Dit kan groentepap zijn, maar ook fruitpap of al stukjes. Ieder op zijn eigen tempo met de geliefkoosde smaken.5. Het eerste tandje

Op alles bijten en heel veel kwijlen, rode kaak? Ja, dan is het zover! Het eerste tandje komt eraan… De eerste tandjes verschijnen tussen de 4 en de 7 maanden.


Handige tips: Een goede bijtring, bijtspeeltje of tandgel!6. Ik kan brabbelen

De eerste geluiden die uit je baby komen! Dan heb je als ouder zoiets van…. Heb ik dit goed gehoord? Oh, of is het toeval?

Je hebt drie soorten brabbelen in de taalontwikkeling van je baby:

  • Vocaliseren: Het vocaliseren begint tussen de 6 tot 8 weken. Dan begint je baby klinkerachtige klanken te produceren. Zoals g, ng, k, … Deze geluiden geeft de baby in interactie met jouw.

  • Brabbelen: Het eerste echte brabbelen is rond de 4 maanden. Dan begint je baby lettergrepen te maken zoals “ma-ma-ma-ma”. Dit zijn nog geen echte woorden maar het lijkt er wel op.

  • Sociaal brabbelen: Vanaf 8 maanden gaat je baby enkelvoudige lettergrepen (bà,kà,dà) en dubbele lettergrepen (dada, bababa, kakaka) kunnen brabbelen. Je baby gaat hier ook bewuster mee om. Rond de 11 maanden komt het herkennen van de naam erbij en natuurlijk het imiteren. Wanneer jij hoest hoor je dan opeens een kuch op de achtergrond van je baby. Zo schattig!


7. De eerste gebaren

Rond de 7 maanden beginnen baby’s met de eerste gebaren: zwaaien (dag, dag) en handen klappen. Zo schattig dat je kindje nu mee kan doen bij de liedjes die je samen zingt zoals “handjes draaien”,… Je kindje begrijpt je meer en meer en het samenspel wordt alleen maar leuker en leuker.

Tussen de 10 en de 12 maanden komt het wijzen erbij. Dit is een hele klus voor je kindje. Het aanwijzen is de eerste vorm van bewuste sociale interactie. Het brein krijgt veel te verwerken en op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel vlak is je kindje hard aan het werken.

Het is een grote sprong vooruit en je kindje gaat het wijzen voor alles gaan gebruiken. Niet alleen als hij iets ziet, maar ook als hij iets wilt hebben.

En daarna begint de combinatie wijzen en woordjes gebruiken. Dit is weeral een hele klus maar oh zo een mooie mijlpaal of zelf mijlpalen!


#mijlpalen


De foto’s die ik gebruikt heb zijn van mijn 2 kinderen Liam en Kobe!22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Babykalender